Frederik Næblerød

Født 1988

Dette års legatmodtager er født i 1988 og dimitterede fra det kongelig danske kunstakademi i 2018. Han har udstillet i store dele af Europa og har været vist i gruppeudstillinger i både Miami og Los Angeles, og der er allerede blevet skrevet flittigt om dette unge stjerneskud i den danske presse. Næblerøds værker er indkøbt af statens kunstfond og er repræsenteret i mange vigtige danske og udenlandske private kunstsamlinger. Frederik Næblerød er lige nu med på en stor udstilling af keramik på Gl. Holtegaard med 20 danske billedkunstnere.

Selvom vi i bestyrelsen i år havde en lang liste af mulige kandidater til dette års legat, var der stor enighed om, at dette års legatmodtager skulle være Frederik Næblerød. Han er valgt fordi han skiller sig ud fra mængden og kommer med noget nyt til den danske kunstscene.

Frederik er en vild maler, og han maler hurtigt, hvis man har set ham i aktion, ved man, hvad jeg taler om. For Frederik er energien vigtig og han maler ofte med hænderne eller direkte fra tuben. Det er ikke klassisk skønmaleri, han er interesseret i, det handler meget mere om, at man som beskuer skal føle energien bag og måske provokeres en lille smule af både måden det er malet på og den figuration, der er på maleriet. Næblerøds billeder indeholder nemlig ofte obskure amorfe væsener, monstre, hekse og mange andre fantasivæsener, som til tider befinder sig i situationer som for nogen vil virke stødende.

I Frederiks keramiske produktion finder man også mange af disse sære væsener, og det er tydeligt, at han også her er meget hands on, og man kan virkelig se kunstnerens aftryk i disse værker, energien og hurtigheden er igen tilstede.

Bestyrelsen var tilbage i Februar på værkstedsbesøg hos Frederik, og jeg kan på alles vegne sige, at det var en stor oplevelse, og vi fik virkelig mærket, den energi som Frederik besidder, når han fortalte om hans praksis og specifikke værker på atelieret. Så tak for en rigtig god oplevelse Frederik, vi kommer gerne igen.

Jeg vil også lige nævne, at man i øjeblikket på DR2 hver søndag kan opleve Frederik i programmet “Kunstnerkolonien i Skagen”, hvor han sammen med en gruppe kunstnere, blandt andet tidligere legatmodtager John Kørner, udfordrer sig selv i at skabe værker i de samme omgivelser som de berømmede skagensmalere. De to første afsnit er allerede blevet sendt, og her får man et fint indblik i både Frederiks person, og den kunst han skaber.

Til slut vil jeg lige læse et af Frederiks citater op, som jeg faldt over fornyligt:

“Kunst er for mig sommetider en form for medicin uden recept, noget man kan bruge, hvis verden føles ubehagelig og uretfædig. En form for hellig boble man kan kravle ind i”